Geológiai Túra Apc Kopasz-hegy meddőhányók

Apc Kopasz-hegy meddőhányók:

A terület a Ny-i Mátra D-i részén, Apc és Petőfibánya községek között, a Kopaszhegy Ny-i oldalán helyezkedik el, mely a kárpáti-bádeni vulkanit formáció része. Apc település Petőfibányától 1 km-re É-ra található, a hatvani M3-as csomóponttól 14 km-re.

A Kopaszhegy Ny-i oldalán hosszú ideig folyt kőbányászati tevékenység. Andezit kitermelést folytattak, melynek kapcsán egy felső szinti nagy bányaudvar és egy alsó szinti kisebb bányaudvar alakult ki. A kitermelés során nem került elszállatásra az összes kitermelt anyag, hanem a terület több pontján az értékesítésre nem került anyagból un. meddő depóniákat alakítottak ki.

 

A haszonanyag ismertetése

 

A depóniákban felhalmozott anyag jellemzően agyagos andezit törmelék, melyből osztályozás útján választjuk le a meddőmentes andezitet. A meddőhányók 60%-nál nagyobb arányban tartalmazzák az andezit anyagú kőzettörmeléket, ezért a kitermelhető ásványi nyersanyag: andezit (1142 kódszám).

A kőzetek alap színe sötét és középszürke, mivel a különböző szinteken nyitott kőfejtők a rétegvulkáni sorozat más-más tagját tárták fel. A kőzetek jellemzően középszemcsések, tömöttek, porozitás és üregesedés nem jellemző. Az apci meddőhányók anyag kiváló töltésanyag, az osztályozott andezit pedig útpályaszerkezetek alap, védő és javító rétegeiként is beépíthetők.

Meghatározatlan